Plac Dyrekcyjny

Wrota Stoczni Cesarskiej

Plac Dyrekcyjny to pierwszy etap w realizacji Masterplanu Stoczni Cesarskiej. Otoczony zabytkowymi i zaprojektowanymi budynkami stworzy ważne miejsce publiczne na mapie Gdańska.

Plac, położony na skrzyżowaniu Drogi do Wolności – promenady upamiętniającej strajki robotnicze i ulicy Popiełuszki – głównej arterii łączącej Stocznię Cesarską z Miastem, stanie się wrotami nowej dzielnicy.

Projekt zakłada budowę czterech budynków mieszkalnych i utworzenie placu publicznego. Cały teren będzie ogólnodostępny – stanie się tętniącą życiem, przyjazną i kameralną przestrzenią publiczną z mnóstwem zieleni – zarówno od strony północnej, jak i przed budynkiem Dyrekcji. Dzięki temu projekt zyska skalę ludzką i nie będzie przeskalowany.

Plac ma upamiętniać zarówno strajki jak i codzienne życie pracowników stoczni.

Więcej informacji już wkrótce!