Drugie życie Dyrekcji

Drugie życie Dyrekcji

Renowacja zbytkowego budynku ukończona.

Po 16 miesiącach intensywnej pracy jesteśmy niezwykle dumni, że zakończyliśmy renowację tego ważnego zabytkowego budynku. Dzięki zaangażowaniu wielu organizacji i osób udało nam się rozpocząć nowy rozdział budynku, ważnego nie tylko dla historii Gdańska, ale także dla Polski.

02 września świętowaliśmy zakończenie prac budowlanych związanych z renowacją budynku Dyrekcji. Uroczystość rozpoczęła się od występu Akademii Artystycznej Gdańsk, stanowiąc symboliczne tło dla uroczystego przecięcia wstęgi, które odbyło się na schodach przed budynkiem. Spektakl łączył odziedziczonego ducha tego miejsca z nadzieją niosącą nowe historie oraz budzącą się do życia wspólnotę z siłą i mocą ducha solidarności, miłości, pokoju i wolności. Wśród symboli w czasie pokazu pojawił się znak Victorii oraz motyw złota jako symbolu odnowy tego miejsca w godności i chwale.

W najbliższym czasie, do Dyrekcji sukcesywnie będą wprowadzać się jego nowi najemcy. Na ponad 4000 m. kw. budynek oferuje różnorodne powierzchnie biurowe od małych gotowych biur, do większych powierzchni, które najemca może dostosować do swoich potrzeb. Nowością jest strefa co-workingowa Mind Dock znajdująca się na dwóch najwyższych, dotychczas wyłączonych z użytkowania piętrach. Oprócz tego do dyspozycji najemców zostały oddane współdzielone sale konferencyjne, strefy relaksu, kawiarnia i wspólne aneksy kuchenne oraz przestrzeń bankietowa, umożliwiająca organizację wydarzenia do 200 osób.

Kompleksowy remont Dyrekcji obejmował zarówno wnętrza budynku, jak i jego zewnętrzną, część i polegał m.in. na wyczyszczeniu 160 tys. historycznych cegieł, odrestaurowaniu i wymianie 330 okien, naprawie i uzupełnieniu 100 km fug. Tak w dużym skrócie możemy opisać trwającą przez 15 miesięcy rewitalizację Budynku Dyrekcji na terenie Stoczni Cesarskiej.

Pod względem technologicznym budynek jest gotowy na XXI wiek z zupełnie nowymi instalacjami i wyposażeniem audio-video. Ponadto najemcy mogą używać smartfona jako klucza do powierzchni biurowej. W budynku zainstalowano również nowoczesny system wentylacji, w ramach którego powietrze przed wtłoczeniem do budynku jest dokładnie filtrowane, w zależności od temperatury zewnętrznej ogrzewane, lub chłodzone, a dopiero potem odpowiednio nawilżane oraz wprowadzane do budynku. Takie rozwiązanie zostało zastosowane, gdyż jest zdecydowanie zdrowsze od alternatywnych rozwiązań, a w efekcie pomoże zredukować konieczność korzystania z klimatyzacji powietrza co za tym idzie ograniczamy ślad budynku w środowisku.

Sprawna realizacja pierwszego z założonych celów stanowi dla nas duży krok w procesie rewitalizacji najbardziej historycznej części dawnej Stoczni Gdańskiej. Wyobrażamy sobie to miejsce, jako w pełni celebrujące twórcze, innowacyjne i inspirujące życie XXI wieku, jednocześnie starannie eksponując historię i dziedzictwo.

Dyrekcja

Pierwszy rok i #nowehistorie

Czytaj więcej

Wielkanoc 2021

Zajączek odwiedził byłych stoczniowców

Czytaj więcej